Fieldorf? Kto to jest Fieldorf? - takie pytanie zadaje Bolesław Bierut w najnowszym filmie Ryszarda Bugajskiego zatytułowanym Generał Nil. Dzisiaj dawna Aleja Bieruta na warszawskim Gocławiu to... ulica Fieldorfa. Kim był generał Fieldorf?
Do 1989 roku Polacy nie mogli rozmawiać o swojej prawdziwej historii. Podobnie jak zbrodnia katyńska, również los legendarnego dowódcy Kedywu AK, Augusta Emila Fieldorfa, pseudonim "Nil", pozostawał tematem pomijanym na lekcjach historii. Bohater narodowy, zniszczony przez komunistyczne władze, został wyparty ze zbiorowej świadomości Polaków.
Nie wiem ale teraz do mnie dociera dlaczego w Polsce w tej chwili jest tak że każdy każdemu wilkiem jest ....po prostu tak nas wychowano brak wzorców bo ich zabili ....czy niemcy czy sami my .....tragedia właśnie zobaczyłem film....polecam każdemu komu jest nie obojętne to co było przez wielką literę B ....
moze to zle zabrzmi ,ale mysle ze op upadku komuny powinna sie polac krew zeby calkowicie oczyscic ten kraj z zarazy zwanej komunizmemm w wydaniu radzieckim.Wszyscy winny powinni byc ukarani ,SMIERC ZA SMIERC >Tylko tak mozna bylo zaczac now a karte w historii
Tak, generał jest bohaterem. Nie trzeba jednak dziś wzywać do przelania polskiej krwi. Dość jej przelaliśmy w przeszłości. Szkoda tylko, że w 1989 r. po wolnych wyborach nie aresztowano niektórych dla przykładu i potępienia. A dziś - to właśnie oni mają majątki i nie ponieśli konsekwencji za to, co robili.Nie napiętnowano ich publicznie.Szkoda, bo właśnie to należało zrobić.I szkoda, że powstające filmy - jak ten o generale "Nilu" są tylko pokazaniem białych plam w historii, że nie wyciągamy żadnych wniosków. Śmiech historii, niestety.
Szacunek. Postać godna naśladowania. Aż człowieka skręca, że za swoją działalność konspiracyjną przeciwko hitlerowskim n.iemcom zginął na ojczyźnie, tam gdzie powinien być wznoszony na wyżyny... Smutne..
ludzie potrzebują autorytetów myślę że postać gen Emila Fieldorfa ps Nil powinna zostać uczczona jakimś świętem narodowym szczególną uwagę należy przylozyć do wpajania wspolczesnej młodzieży zasług bohaterów wojennych , ich biografii,takich jak gen. NIL czy rotmistrz Witold Pilecki w szkołach powinno się większą uwagę przykładać do nauczania patriotyzmu ,honoru , wiary.
generał ,,NIL,,
Dziękuję również za to
general nil
szacunek
SZACUNEK
Nie wiem ale teraz do mnie
moze to zle zabrzmi ,ale
Dziękuje
Tak, generał jest
bohater - nie zapomnimy -
Szacunek. Postać godna
ludzie potrzebują